• Novinky

            • Young Car Mechanic

            • Young Car Mechanic je medzinárodná súťaž pre študentov stredných odborných škôl. Regionálne kolo tejto súťaže sa konalo 27. 4. 2023 v Košiciach. Zúčastnil sa jej Tomáš Kaminský z III.C triedy a ako dozor majster Mgr. Ján Čekan. 

            • Školské kolo Hviezdoslavovho Kubína

            • Vo štvrtok 26. apríla 2023 sa v našej škole uskutočnilo školské kolo v prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín. Súťažili žiaci študijných a učebných odborov. Súťaž organizačne zabezpečili vyučujúci SJL PhDr. A. Švorcová a Mgr. M. Repeľ. Ceny pre víťazov boli zakúpené vďaka finančným prostriedkom RZ pri SOŠD. Víťazi školského kola:

               

              1. miesto Šimon Hudák, IV. A trieda

              2. miesto Dominik Kravec, II. A trieda

              3. miesto Jakub Klembara, I. A trieda.

              Srdečne blahoželáme!

            • Sektorová konferencia

            • Dňa 26. 4. 2023 bola naša škola prizvaná na sektorovú konferenciu na tému Obnoviteľné a alternatívne zdroje energie, ktorú organizovalo PSK v zrekonštruovaných priestoroch Krajskej galérie v Prešove.

              Konferencie sa aktívne zúčastnila aj naša pani zástupkyňa Ing. Magdaléna Sarnovská, ktorá diskutovala v sekcii Alternatívne pohony - nízkotlakové vodíkové technológie v automobiloch spolu s prof. Ing. Tomášom Brestovičom, PhD.,  aj s konateľom firmy Motor-Car a zástupcom SPŠ strojníckej v Prešove. 

              Konferencia bola streamovaná online, vybraní žiaci našej školy sa jej zúčastnili priamo. 

              Bolo to poučné, zaujímavé pre všetkých zúčastnených. Ďakujeme za pozvanie.

            • Deň Zeme

            • Keďže je dnes Deň Zeme, žiaci 3. A triedy s učiteľom Mgr. Radovanom Dziakom sa už včera zapojili do upratovania. Vyzbierali odpadky v okolí našej školy. Za pomôcky sa chceme poďakovať @upracmeslovensko. 

               

            • VEĽKA ANKETA TOP SLOVAKIA – HLASUJTE!

            • V 20. ročníku sa anketa TOP SLOVAKIA TRANSPORT rozšírila ma 13 kategórií, pribudli kategórie vozidiel s alternatívnymi palivami šetrnejšími k životnému prostrediu. Po novom sa hlasuje dvojkolovo za účasti partnerov Zväz automobilového priemyslu SR, Združenie cestných dopravcov ČESMAD Slovakia, Zväz autobusovej dopravy, Zväz logistiky a zasielateľstva SR, Slovenská komora výcvikových zariadení autoškôl, Národná asociácia STK, Žilinská univerzita a Cech predajcov a autoservisov SR.

              Z prvého kola vzídu traja finalisti v každej kategórii a v druhom kole okrem čitateľov, návštevníkov a členov uvedených združení hlasuje aj 12-členná porota zložená z predstaviteľov uvedených zväzov a združení a odborných novinárov.

              Hlasovanie https://transport.sk/anketa/

              O víťazoch rozhoduje každý hlas, aj ten Váš!

            • Študuj – pracuj – zarábaj

            • Duálne IT vzdelávanie je trojročné pomaturitné moderné vzdelávanie, ktoré okrem teórie poskytuje svojim študentom platenú prax priamo v odbore. Duálne IT vzdelávanie ponúka stabilné uplatnenie v najdynamickejšom odvetví. 

               

              Nemusíš byť IT (s)killer, stačí, ak máš zápal a chceš. Je potrebné, aby si vyplnil a odoslal online prihlášku, ktorá je zadarmo.

              Ak nás očaríš na pohovore, získaš pri nástupe notebook na pracovné a študijné účely. Taktiež môžeš získať štipendium či prístup k najnovším technológiám.

              Čaká ťa platená prax pod taktovkou špecialistov z IT sveta. Po trojročnom štúdiu získaš titul Diplomovaný špecialista - DiS. a isté miesto v najväčšej IT spoločnosti v Košiciach – Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia.  

               

              Svoju prihlášku môžeš podať online a zadarmo na tejto adrese: https://www.deutschetelekomitsolutions.sk/sk/dualne-vzdelavanie

            • Finále súťaže AUTOOPRAVÁR JUNIOR 2023

            • V dňoch 11. - 13. 4. 2023 sme sa zúčastnili 21. ročníka celoslovenského finále súťaže  Autoopravár Junior, ktoré sa konalo v priestoroch Servisného centra ŠKODA AUTO, a. s., v meste Kosmonosy v Českej republike. V kategórii Autoopravár mechanik nás reprezentoval žiak Alex Pancurák z III.B triedy. Pedagogický dozor zabezpečil majster Igor Michalik. 

              Ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej školy.

            • Ukážkový vyučovací deň

            • V stredu 12. 4. 2023 sa vybraní žiaci I. A a II. A triedy zúčastnili ukážkového vyučovacieho dňa na Spojenej škole, Ľudmily Podjavorinskej 22 v Prešove.

              Prvá časť mala formu prednášky, ktorú viedol prof. Ing. Peter Pavol Monka, PhD., z Technickej univerzity v Košiciach na tému „Elektrické akumulátory - životný cyklus výrobku“. Po prednáške sa žiaci presunuli na ukážkovú vyučovaciu hodinu, ktorej témou boli drony.

              Na akciu bolo vybraných 5 stredných odborných škôl z PSK. Okrem našej a usporiadajúcej školy sa vyučovacieho dňa zúčastnili aj Spojená škola z Medzilaboriec, SOŠ elektrotechnická z Popradu, SOŠ technická zo Starej Ľubovne.

              Školy na tento deň vyslali svojich žiakov a pedagógov odborných predmetov. Z našej školy to boli Mgr. Radovan Dziak za učiteľov odborných predmetov a Mgr. Ján Čekan a Bc. Igor Šarpataky za odborný výcvik.

              Pedagógovia sa poobede zúčastnili workshopu na tému Elektromobilita, diskutovali o téme aj o aktuálnych nedostatkoch a možnostiach skvalitnenia odbornej výučby na stredných školách.

            • Medzinárodný deň bez násilia

            • 4. apríla sme si pripomenuli Medzinárodný deň bez násilia. Násilie je uplatňovanie sily voči druhému. Keď si predstavíme fyzické a verbálne násilie, väčšinou sa nám v mysli vynorí bitie a krik, ale pravdou je, že najtoxickejšie násilie je tiché a bez slov. Z mlčania si človek utvára svoje predstavy o svete a chápanie toho, ako sa ľudia správajú vo vzťahoch. Dieťa či dospelý s ktorým sa takto zaobchádza, vníma túto situáciu ako lekciu „pravdy“ o sebe samom ("vina je na mojej strane"). Rozvíja sa nedôvera k svojim pocitom a vážne problémy zvládnuť svoje emócie. Majme slová a mlčanie pod kontrolou, pretože násilie je násilie. Ak niekto používa fyzickú silu, slová alebo mlčanie k tomu, aby sme sa cítili bezcenní a bezmocní, pácha násilie.

              PhDr. Natália Köverová, PhD.

              Školský psychológ