• Novinky

            • Biela pastelka

            • Naša škola sa v termíne od 18.09.2023 – 22.09.2023 zapojila do finančnej zbierky BIELA PASTELKA, ktorú organizuje Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska.

              V tomto roku ide už o 22. ročník celonárodnej verejnej zbierky na pomoc nevidiacim a slabozrakým občanom. Výnos zbierky je každoročne použitý na poskytovanie sociálneho poradenstva a sociálnej rehabilitácie, teda na financovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľudom pomáhajú začleniť sa do bežného života – napr. kurzy chôdze s bielou palicou,  kurzy čítania a písania Braillovým písmom, kurzy práce s výpočtovou technikou a iných špeciálnych zručností, ktoré im pomáhajú žiť plnohodnotný život.

              Naši dobrovoľníci z IV.NA triedy sa celý týždeň snažili a oslovovali žiakov, pedagogických aj nepedagogických pracovníkov našej školy. Chceme veľmi pekne poďakovať za Vaše dobrovoľné príspevky a Veríme, že sme pomohli a prispeli na správnu vec.  ĎAKUJEME

            • Oznam

            • Slávnostné otvorenie školského roka sa uskutoční dňa 4. 9. 2023 o 9.00 hod. v telocvični školy na Volgogradskej 3 v Prešove.

            • Oznam

            • Pracovný odev na odborný výcvik, ktorý je potrebné si zakúpiť v danom farebnom rozlíšení podľa odboru. Prioritne je to informácia pre budúcich prvákov ale inšpirovať sa môžu aj starší žiaci. 

            • Oznam

            • Úradné hodiny počas letných prázdnin!

               

              8.00 – 12.00 hod.

               

              Potvrdenia o návšteve školy vydávajú žiakom triedni učitelia od 24.8.2023.

              Potvrdenie o návšteve školy je možné vytlačiť aj prostredníctvom Edupage!

              Budúcim prvákom bude potvrdenie vydané na personálnom oddelení od 28.8.2023.

               

              Začiatok šk. roka 2023/2024 sa uskutoční

              dňa 4. 9. 2023 o 9.00 hod.

              na SOŠ dopravnej na Volgogradská ul. č. 3 v Prešove.

            • Najlepší žiaci školy

            • Na konci školského roka sme ocenili žiakov, ktorí mali výborný prospech, vzornú dochádzku a poskytli prvú pomoc, keď si to situácia vyžadovala. Žiaci okrem diplomu dostali aj finančnú odmenu, ktorú nám poskytlo rodičovské združenie.

              Veríme, že takýchto žiakov budeme mať na škole rok čo rok viac. 

              Prajeme všetkým učiteľom a žiakom príjemne strávené prázdniny. 

              vedenie školy

            • Skrášlime si školu, chráňme životné prostredie

            • Počas celého školského roka sa žiaci našej školy zapájali do separácie odpadu. Vyzbieraním zálohovaných fliaš a plechoviek prispeli k ochrane životného prostredia. Touto cestou sa chceme poďakovať žiakom, ktorí sa do tohto projektu zapojili. Vyzbierané finančne prostriedky budú použité na zveľadenie nášho školského areálu. 

              Ing. Nikola Čierniková 

            • Mladý ekológ

            •   Dňa 21. 6. 2023 sa na našej škole uskutočnila súťaž s názvom Mladý ekológ. Táto súťaž s environmentálnou problematikou preverila žiakov v tom, aké sú ich doterajšie znalosti z oblasti životného prostredia.

                 Súťaž bola pripravená pre žiakov druhých ročníkov. Pre žiakov bolo pripravených 24 otázok s troma možnosťami, pričom len jedna možnosť bola správna. Zvíťazil Jakub Semančík z II. A triedy, na druhom mieste skončil Maroš Bujňák z II. A a na treťom mieste Daniel Dvoriak z II. B triedy.

                Súťaž organizačne zabezpečil Mgr. Matúš Repeľ. Žiaci boli odmenení vecnými cenami, ktoré do súťaže venovalo Rodičovské združenie pri SOŠ dopravnej v Prešove. Všetkým súťažiacim patrí poďakovanie za účasť a dúfam, že táto súťaž si na našej škole zachová tradíciu aj naďalej.

            • Diseminačné aktivity

            • Vedenie školy, ktoré sa zúčastnilo projektu Erasmus+ v Španielsku, po návrate diskutovalo o smernici k inklúzii. Do diskusie na túto tému sa zapojili aj pedagogickí zamestnanci. 

            • Využitie virtuálnej reality v Priemysle 4.0

            • Dňa 7. 6. 2023 sa konala sektorová konfrerencia na tému Využitie virtuálnej reality v Priemysle 4. 0. v Poprade. Zúčastnili sa jej pani učiteľka Ing. Nikola Čierniková a majster Gabriel Vojtek. Naši kolegovia sa dozvedeli o možnostiach zavedenia virtuálnych pomôcok do vyučovacieho procesu a taktiež si ich mohli vyskúšať na vlastnej koži.

              Otestovanie virtuálneho zváracieho panela, kde si študenti môžu vyskúšať reálne zváranie a panel im techniku zvárania následne vyhodnotí.

            • INFORMÁCIE O 2. KOLE PRIJÍMACIEHO KONANIA

            • Oznamujeme Vám, že SOŠ dopravná uskutoční druhé kolo prijímacieho konania pre tieto odbory:

              Autoopravár mechanik                 2487 H 01

              Autoopravár elektrikár                 2487 H 02

              Autoopravár karosár                    2487 H 03

              Autoopravár lakovník                   2487 H 04

              Prihlášky na štúdium je potrebné poslať cez EduPage alebo doručiť osobne do 20.06. 2023 na adresu SOŠ dopravná, Volgogradská 3, 080 01 Prešov.

                                                                                                                               Mgr. Tomáš Kirňak

                                                                                                                                     riaditeľ školy

            • Odborná exkurzia v spoločnosti SCANIA

            • Žiaci nadstavbového štúdia IV.NA triedy študijného odboru Predaj a servis vozidiel sa 25.05.2023 zúčastnili odbornej exkurzie v spoločnosti SCANIA – Ličartovce. Odborná exkurzia pozostávala z 3 častí.

              V prvej časti sa žiaci v rámci prezentácie oboznámili s programom na konfiguráciu zostavy ťahača, tento program ponúka rôzne možnosti  od výberu nápravy, výkonov motora až po najmenšie estetické detaily v kabíne ťahača. V tomto programe si žiaci mohli vyskúšať nakonfigurovať kompletné zostavenie a vybavenie kabíny ťahača. V rámci prezentácie sa žiaci dozvedeli o najnovších trendoch na trhu v oblasti nákladnej dopravy.

              Druhá časť  exkurzie pozostávala z prehliadky areálu spoločnosti SCANIA , kde žiaci navštívili úsek údržby a opráv, keďže ide o autorizovaný servis, poskytujú svoje služby výlučne značke SCANIA. Pozreli si sklad náhradných dielov, dozvedeli sa o distribúcii náhradných dielov a celkovej logistike.

              V poslednej časti exkurzie boli žiakom predstavené modely ťahačov a ich technické vybavenie. Žiaci mali možnosť vyskúšať si ťahač naštartovať a oboznámiť sa s jeho funkciami a výbavou.

              Odborná exkurzia bola určite prínosom pre našich žiakov a chceli by sme sa poďakovať Ing. Kováčovi za ochotu a ústretovosť pri sprevádzaní v spoločnosti SCANIA.

               

              Ing. Martina Marcinková, PhD. , PaedDr. Daniel Lacko

            • Rozlúčka so školou

            • Idú maturanti mestom... spieva sa v jednej známej piesni. Tohto roku je táto pieseň aktuálna aj pre našich maturantov. Dňa 26. mája 2023 sa študenti IV. A triedy oficiálne rozlúčili so školou – svojimi vyučujúcimi, mladšími spolužiakmi, naposledy pred maturitnými skúškami im zazvonil školský zvonček. Po peknej rozlúčke v zborovni školy sa pridali k ďalším mladým v uliciach mesta, aby prežili nádherné bezstarostné chvíle pred „skúškami dospelosti“, ktoré ich čakajú v prvý júnový týždeň. Držíme im palce a želáme všetko najlepšie!

               

            • Elektrotechnická spôsobilosť

            • Dňa 25.5. sa žiaci našej školy z končiacich ročníkov mechanik elektrotechnik a autoopravár elektrikár popasovali s otázkami na skúškach pre získanie elektrotechnickej spôsobilosti . Keďže prípravu nikto z nich nepodcenil , všetci boli úspešní . Blahoželáme 

            • Úsmev ako dar

            • Žiaci našej školy sa dňa 25. 5. 2023 podieľali na verejnej finančnej zbierke DEŇ ÚSMEVU. Aj keď by sa mohlo zdať, že najdôležitejším aspektom tejto zbierky sú financie, jej poslaním je priniesť posolstvo empatie a spoločenskej zodpovednosti k verejnosti a upovedomiť ju o tom, že každý jednotlivec môže mať v ťažkej životnej situácii partnera na jej riešenie, lebo zdravotné, finančné, alebo situačné ťažkosti vedia prísť aj nečakane. Ďakujeme chlapcom za ochotu pomôcť aj takýmto spôsobom.